Karlovačka županija s najvećom neto dobiti po zaposlenom

Bez autora
Aug 04 2011

Uspješnost poduzetnika po županijama mjerena izabranim financijskim pokazateljima bila je u 2010. vrlo različita, kao i proteklih godina, a prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenom neto dobiti po zaposlenom u prošloj godini, 14 županija bilježi neto gubitke, a sedam županija neto dobit po zaposlenom. Tako su najslabije rezultate postigli zaposleni u Sisačko-moslavačkoj županiji, s neto gubitkom od 44.812 kuna po zaposlenom, a najbolje zaposleni u Karlovačkoj županiji, s neto dobiti od 20.382 kuna po zaposlenom. Prema pak pokazatelju produktivnosti rada mjerenim ukupnim prihodima po zaposlenom, najslabije rezultate imali su zaposleni u Ličko-senjskoj županiji, svega 363 tisuće kuna, a najbolje zaposleni Grada Zagreba, 926 tisuća po zaposlenom u 2010. godini. Prema pokazatelju ukupne ekonomičnosti poslovanja, prihodi su bili veći od rashoda u 9 županija, a u 12 županija nije se uspješno poslovalo jer su rashodi nadmašili prihode. Najbolju ekonomičnost imali su poduzetnici u Karlovačkoj županiji koji su na 100 kuna rashoda ostvarili 106,00 kuna prihoda, dok su najlošije poslovali poduzetnici Sisačko-moslavačke županije koji su na uloženih 100 kuna ostvarili svega 93,18 kuna prihoda.

Karlovačka županija s najvećom neto dobiti po zaposlenomUspješnost poduzetnika po županijama mjerena izabranim financijskim pokazateljima bila je u 2010. vrlo različita, kao i proteklih godina, a prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenom neto dobiti po zaposlenom u prošloj godini, 14 županija bilježi neto gubitke, a sedam županija neto dobit po zaposlenom.

Tako su najslabije rezultate postigli zaposleni u Sisačko-moslavačkoj županiji, s neto gubitkom od 44.812 kuna po zaposlenom, a najbolje zaposleni u Karlovačkoj županiji, s neto dobiti od 20.382 kuna po zaposlenom, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).

Prema pak pokazatelju produktivnosti rada mjerenim ukupnim prihodima po zaposlenom, najslabije rezultate imali su zaposleni u Ličko-senjskoj županiji, svega 363 tisuće kuna, a najbolje zaposleni Grada Zagreba, 926 tisuća po zaposlenom u 2010. godini. Prema pokazatelju ukupne ekonomičnosti poslovanja, prihodi su bili veći od rashoda u 9 županija, a u 12 županija nije se uspješno poslovalo jer su rashodi nadmašili prihode. Najbolju ekonomičnost imali su poduzetnici u Karlovačkoj županiji koji su na 100 kuna rashoda ostvarili 106,00 kuna prihoda, dok su najlošije poslovali poduzetnici Sisačko-moslavačke županije koji su na uloženih 100 kuna ostvarili svega 93,18 kuna prihoda.

Nadalje, prema pokazatelju rentabilnosti prometa u sedam županija je pozitivan prinos, od 0,1 posto u Vukovarsko-srijemskoj županiji, do 4,4 posto u Karlovačkoj županiji, a u 14 županija je negativan prinos, od -0,1 posto u Krapinsko-zagorskoj i Varaždinskoj županiji, do -9,2 posto u Sisačko-moslavačkoj županiji. Prema pokazatelju rentabilnosti ukupne imovine u 10 županija imali smo pozitivan prinos, od 0,1 posto u Krapinsko-zagorskoj i Varaždinskoj županiji, do 3,3 posto u Karlovačkoj županiji, a u 11 negativan prinos, od – 0,1 posto u Krapinsko-zagorskoj županiji, do – 7,9 posto u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Podaci također pokazuju kako prema pokazatelju rentabilnosti vlastitog kapitala sedam županija ima pozitivan prinos, od 0,1 posto u Vukovarsko-srijemskoj, do 7,3 posto u Karlovačkoj županiji, a u 14 negativan prinos, od -0,3 posto u Krapinsko-zagorskoj i Varaždinskoj županiji, do - 30,9 posto u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Prema profitnoj marži (4,4 posto), rentabilnosti ukupne imovine (3,3 posto) i rentabilnosti vlastitog kapitala (7,3 posto) najuspješnija je bila Karlovačka županija. Najlošije pokazatelje, odnosno gubitke, imala je Sisačko-moslavačka županija, i to profitnu maržu od -9,2 posto, rentabilnost ukupne imovine od -7,9 posto i rentabilnost vlastitog kapitala od -30,9 posto. Poduzetnici Karlovačke županije imaju za prošlu godinu sve najbolje pokazatelje, osim pokazatelja produktivnosti po zaposlenom, mjereno ukupnim prihodom po zaposlenom, pokazuju podaci Fine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik